Cele 3 etape ale unei producții video creative

etapele-unei-productii-video

Din punct de vedere tehnic, în cadrul unei producții video există mai multe etape pentru a realiza un video creativ și de impact.

Fie un material scurt ce are la bază o idee simplă sau un proiect mai complex, aceste etape sunt esențiale. Ele trebuie realizate de cel puțin o persoană sau  de o echipă cu experiență în domeniu. 

Așadar, etapele sunt: pre-producție, producție video și post-producție.

În acest articol vom discuta despre partea tehnică și nu vom acoperi zona de marketing – strategia de comunicare, distribuția, șamd. De asemenea, menționăm că acesta este un procedeu standard – unele companii pot avea și alte metode de lucru. 

1. Pre-producția video

Pre-producția este prima etapă din cadrul celor trei majore ale unei producții video.

În cadrul pre-producției la Kreafilm, împărțim această etapă în:

Conceptualizare

Începem cu o discuție despre ideea sau conceptul pentru materialul video. Se determină subiectul, audiența, stilul și mesajul video-ului. 

De asemenea, se decide dacă video-ul va fi o reclamă, un documentar sau alt tip de producție. Este important sa se stabilească aceste detalii înainte de a începe procesul de planificare, deoarece acestea vor influența toate etapele ulterioare.

Planificare

După ce s-au stabilit detaliile conceptului, se creează un plan detaliat pentru producția video. 

Urmează partea de brief și scenariu. Aici vom scrie scenariul și vom aduce referințe vizuale pentru a contura cele mai bune idei pe care le-am stabilit inițial. Aceste materiale vor trece și la cei responsabili din echipa ta pentru aprobare și ulterioare modificări dacă este cazul.

După aprobare, planificăm producția, rezervăm locații, angajăm actori și voice over unde e cazul. Tot în acest pas se fac achizițiile și necesarul producției.

Orice întarziere sau problemă în această etapă poate afecta întregul proiect.

Pre-production

Acum pregătim toate elementele necesare pentru filmare. 

Achiziționăm sau închiriem echipamentul necesar (camerele de filmat, lumini și sunet). Angajăm și personalul necesar, cum ar fi actorii, echipa și regizorul. De asemenea căutăm și rezervăm locațiile de filmare. 

2. Producția video

Am ajuns și la etapa de producție, mai exact la filmările din locație.

Aici, toată echipa se va organiza pentru a pune în practică tot ce s-a discutat și planificat în etapa de pre-producție.

Fiind deja planificate, zilele de filmări se vor desfășura într-un mod organizat și vor respecta timeline-ul cu orele prestabilite. În orice producție video pot apărea situații neprevăzute, iar rolul nostru este să le integrăm cât mai bine în planul pe care l-am creat.

Acest proces poate dura de la câteva ore la câteva zile sau chiar săptămâni, in funcție de proiect. 

De asemenea, lucrăm în condiții de siguranță pentru toți participanții la proiect. Deoarece mediul unei producții video este unul dinamic, siguranța persoanelor participante va avea întotdeauna prioritate.

3. Post-producția video

Post-producția este un proces la fel de important ca pre-producția și producția. Tot ce s-a făcut până în acest punct va prinde viață în editare, plecând de la concept până la materialele brute ce au fost filmate în locație.

Post-producția are la rândul ei mai multe etape: montajul sau editarea video, grafica, efectele speciale (vfx), efectele de sunet (sound design) și colorizarea.

Sunetul și efectele sonore reprezintă cel puțin 50% din impactul pe care-l va avea videoul tău. Aici includem atât sunetul pe care-l captăm la fața locului (interviuri, dialog, efecte de sunet din tipul acțiunii), dar și altele precum natația, voice-over-ul, muzica, efecte extra de sunet, etc.

Dacă avem o imagine foarte bună însă sunetul este mediocru, acel video va fi perceput ca fiind unul mediocru.

Tot acest proces de post-producție are același scop: să aducă materialul video într-un punct în care să-ți reprezinte valorile și să transmită emoția pe care ne-o dorim.

Concluzie

Indiferent de obiectivul tău și tipul de material pe care vrei să-l realizezi, recomandăm să planifici producția după structura de mai sus. 

Dacă nu ai un departament intern de producție video în compania ta, te putem ajuta. 

La Kreafilm acoperim tot procesul de producție video. De la strategie de marketing la producție și distribuția materialelor, venim în ajutorul brandului tău pentru a crea impact.  

Contact us și vom programa un apel. 

Vrei să generezi lead-uri, vizibilitate și să te detașezi de concurență? Programează o ședință de consultanță gratuită și află cum poți folosi video ca pilon principal într-o strategie aliniată cu business-ul și obiectivul tău. Vezi strategia noastră gratuit și programează o ședință de consultanță 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *