În articolul precedent am acoperit prima etapă în funnelul de vânzări – conștientizarea – atunci când clientul descoperă că are o problemă ce trebuie rezolvată. În această etapă se află majoritatea potențialilor tăi clienți (citește articolul aici).
Este important de menționat că în unele situații, tipurile de materiale pe care le folosim într-o etapă în care se află audiența se pot intersecta cu altă etapă. De exemplu, dacă vindem un produs casnic, un testimonial de la un client sau un tutorial video cu acel produs poate fi folosit atât în etapa de evaluare cât și în etapa de decizie, când un client ia decizia de cumpărare.
Acum îți vorbesc despre a două etapă în funnelul de marketing, și anume considerarea sau interesul.
Etapa 2 – Considerarea/Evaluarea
Când un client evaluează opțiuni și soluții și își întreabă cunoștințele sau prietenii dacă știu pe cineva să-i rezolve problema, el se află în etapa de considerare/evaluare.
Această etapă este un punct foarte bun de a te promova prin video. Peste 60% din oameni vor cumpăra un produs sau serviciu dacă urmăresc cel puțin 2 minute dintr-un video cu acel produs (marketingcharts.com).
Având cel puțin o metodă de contact cu acest client potențial încă din prima etapă (ți-a dat follow, a intrat pe site-ul tău, s-a abonat la newsletter, etc.), el acum trebuie să vadă mai multe materiale.
Scopul acestei etape este să devii soluția pentru problema clientului. Trebuie să fii constant în mintea lui, sa te asocieze direct cu soluția pe care o caută.
Cum faci asta prin video?
Tipul de video pe care-l faci trebuie să fie de la început gândit pentru clientul ce se află în această etapă. Trebuie să fii atent la mesajul pe care-l livrezi, dar și la metricii și statisticile generate în campanie.
Acești metrici sunt:
- Numărul de vizualizări – Câți oameni a văzut materialul video;
- Rata de implicare (engagement rate) – Cât % din audiență lasă un like/comment/share/click la video, etc.;
- Rata de abandon (view-through rate) – Cât % din audiență a urmărit videoul integral
- Captarea de lead-uri (lead generation) – Câți clienți ți-au lăsat numărul de telefon, email-ul sau altă formă de contact relevantă (în funcție de CTA).
Iată câteva tipuri de video pe care să le faci pentru a crește considerabil șansele ca potențialul client să te aleagă:
1. Video de prezentare cu produsul sau serviciul tău
Realizează un video prin care demonstrezi cum produsul sau serviciul tău rezolva problema pe care o caută clienții.
Deși este asemănător cu o reclamă, acest tip de video intră mai în detaliu și scoate în evidență caracteristicile specifice ale acelui produs.
Dacă produsul acoperă o nevoie specifică într-un fel aparte, un video în care este prezentat funcționalitatea prin care produsul/serviciul rezolvă acea nevoie va fi de impact.
Brand video de prezentare produs realizat de Kreafilm pentru Bozankaya (în parteneriat cu Primăria Timișoara).
Vrei să generezi lead-uri, vizibilitate și să te detașezi de concurență? Programează o ședință de consultanță gratuită și află cum poți folosi video ca pilon principal într-o strategie aliniată cu business-ul și obiectivul tău. Programează o ședință gratuită de consultanță 👈
2. Video comparativ sau before/after
Videoclipurile de comparație sunt utilizate pentru a arăta cum produsele sau serviciile se compară cu altele similare din piață
Aici putem discuta atât despre calitate, dar și caracteristici distincte, preț, opțiuni și cum toate acestea se potrivesc nevoilor și dorințelor clientului.
Este important să punctezi beneficiile pe care le are utilizatorul final după ce face achiziția.
3. Demo video cu produsul/serviciul
Videoclipurile demo sunt utilizate pentru a arăta cum produsele sau serviciile sunt utilizate in situații reale și cum acestea ar putea funcționa pentru client.
Acestea pot arata cum se instalează, cum se utilizează si cum se întreține un produs sau serviciu, și cum acestea pot satisface nevoile clientului.
Dacă arătăm persoane reale ce utilizează acel produs sau seriviciu, este mult mai ușor ca potențialul client să se pună în mod conștient sau subconștient în locul acelei persoane.
4. Testimoniale/studii de caz video
Pentru a spori încrederea într-un produs sau serviciu, oamenii au nevoie de dovezi. Asta se întâmplă și atunci când citești review-urile înainte de a cumpăra un produs – vrei să știi părerea altor persoane despre acel produs.
Cu un testimonial video, poți arăta impactul pe care produsul sau serviciul tău în are în viața clientului. Ele sunt utilizate pentru a arăta cum alte persoane au beneficiat de produsele sau serviciile respective și cum acestea au satisfăcut nevoile lor.
Este dovada socială care-ți va oferi credibilitate puternică în fața potențialilor clienți.
Testimonial realizat de Kreafilm pentru proiectul Hobby2Profit.
Tutoriale video
Tutorialele video și ghidurile de utilizare sunt utilizate pentru a arăta cum sa se folosească produsele sau serviciile, dar și cum să obțină cele mai bune rezultate cu ele.
Pot fi materiale video care oferă instrucțuni pas cu pas despre cum să utilizeze un produs sau serviciu și care pot oferi sfaturi și trucuri pentru a obține cele mai bune rezultate.
Video testimonial realizat de Kreafilm pentru Cupio.ro
6. Video de tip FAQ / întrebări frecvente
Aceste tipuri de video răspund direct la întrebările pe care le are clientul tău – cum să folosești produsul, ce presupune procesul de lucru cu acel produs/serviciu și orice alte întrebări pe care le poate avea un client.
Dacă produsul este nou și nu ai feedback de la clienți reali, poți intui ce întrebări pot avea clienții sau poți căuta produse similare unde există deja feedback, iar tu să faci acele materiale bazate pe research-ul pe care l-ai făcut.
Ele pot fi introduse într-un video sau într-o serie de videos care să clarifice într-un mod mai simplu ceea ce faci. Aici poți explica și motivul pentru care produsul/serviciul tău este mai bun sau mai diferit față de ce există deja.
Concluzie
Etapa evaluării este a doua etapă și este esențială pentru a ajuta clientul sa ia o decizie informată.
Ține cont că video are cel mai mare impact din tipurile de conținut când vrei să covingi o persoană să devină clientul tău.
Folosindu-te de tipurile de materiale explicate mai sus, șansele de a converti un lead în client sau de a-l duce în etapa de decizie cresc considerabil.
În următoarele articole, vom discuta despre etapa 3 și 4 – decizia de cumpărare și etapa de loialitate (post-achiziție).
Vrei să generezi lead-uri, vizibilitate și să te detașezi de concurență? Programează o ședință de consultanță gratuită și află cum poți folosi video ca pilon principal într-o strategie aliniată cu business-ul și obiectivul tău. Programează o ședință gratuită de consultanță 👈
Crește-ți vânzările prin video creativ. Contactează-ne pentru detalii.